Press Release

A Common Sense Society Magyarország ad otthont Sir Roger Scruton zenei gyűjteményének

szeptember 5, 2023

BUDAPEST—A Common Sense Society Magyarország örömmel jelenti be, hogy Lady Scruton szervezetünkre bízta Sir Roger Scruton zenei gyűjteményét. A könyvekből, partitúrákból, előadásokból és zenei felvételekből álló, felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény közösségünk Andrássy úti Szalonjában kerül elhelyezésre, Budapesten. A Common Sense Society oktatási hálózat, amelynek magyarországi szervezetét 2009-ben alapították.

„A Scruton család örömmel adományozza Sir Roger Scruton zenei gyűjteményét a Common Sense Society-nek” – nyilatkozta Lady Scruton. – „Reméljük, hogy ez a szabadon böngészhető könyvtár ugyanolyan értékes lesz ma, mint amilyen értékes Roger számára volt annak idején; hogy betekintést nyújt Roger munkamódszerébe, valamint örömöt és inspirációt nyújt mindazoknak, akik életében fontos szerepet játszik a zene. Hálásak vagyunk a Common Sense Society-nek, hogy ilyen tökéletes otthont nyújt ennek a sokat használt és nagy becsben tartott gyűjteménynek.”

„A CSS hálával tartozik Lady Scrutonnak, amiért lehetőséget biztosított arra, hogy gondozhatjuk és közkinccsé tehetjük azokat a kiváló zeneműveket, amelyek annak idején Sir Roger Scruton lelkét is felpezsdítették” – fogalmazott Marion Smith, a CSS elnöke és ügyvezető igazgatója. – „Ahogyan Sir Roger fogalmazott: »Azért válogatunk ki kiváló műalkotásokat, és különösen kiváló zeneműveket, mert ezek igazi változást hoznak az életünkbe.« Biztosak vagyunk benne, hogy ez a gondosan összeállított gyűjtemény kutatók, oktatók és diákok számára egyaránt rendkívül hasznos lesz, és kíváncsian várjuk, milyen különleges új kapcsolódások jönnek létre a Scruton Zenei Gyűjtemény jóvoltából.”

„Sir Roger Scruton nemcsak a zene és a zeneelmélet terén rendelkezett rendkívüli tudással, hanem lelkiismeretes tanár is volt, aki afelé terelgette olvasóit és tanítványait, hogy meg tudják különböztetni a jót a középszerűtől, különösen a zenében” – nyilatkozta Domaniczky Orsolya, a magyarországi CSS igazgatója. – „A Common Sense Society végtelenül hálás a Scruton család nagylelkű adományáért, valamint Lady Scruton, a CSS kurátorának folyamatos támogatásáért. A klasszikus zene és a zenei oktatás mélyen gyökerezik a magyar kultúrában, és nagy lelkesedéssel nézünk elébe annak, hogy a magyar CSS, - mind a Zeneakadémiához, mind az Operaházhoz igen közel található -, Andrássy Szalonjában elhelyezett Scruton Zenei Gyűjtemény mostantól tanulási és kutatási célokat szolgálhat, és ami a legfontosabb, magasabb szintre emelheti a zene és más művészetek élvezetét.”

A CSS különféle programokat és kutatási lehetőségeket, valamint vándorkiállításokat is szervez a Scruton Zenei Gyűjteményhez kapcsolódóan, amelyek az elkövetkező hónapokban kerülnek bejelentésre.

További információ és a könyvtár katalógusa elérhető a magyar CSS honlapján itt:

A Common Sense Society Magyarország (CSS–HU) egy Magyarországon bejegyzett nonprofit szervezet, melynek célkitűzése a szabadság, a jólét és a szépség eszméinek terjesztése oktatás és a közbeszéd formálása révén. A magyar Common Sense Society közössége, tanulási segédanyagai, kiadványai, kulturális programjai és országos kampányai olyan örök eszméket tartanak életben, amelyek jó irányba formálták az emberiség történelmét. A CSS sem állami szervektől, sem politikai pártoktól nem fogad el támogatást.

###

További információért kérjük forduljanak a magyarországi CSS igazgatójához, Domaniczky Orsolyához az orsolya@commonsensesociety.hu e-mail címen. 

Share
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen híreinkről.


Hírlevelünkben értesítjük Önt közelgő rendezvényeinkről, kiadványainkról és arról, hogyan kapcsolódhat be a magyarországi Common Sense életébe. Privacy Policy.
Thank you for signing up!
Oops! Something went wrong while submitting the form.